Dominique Meeùs

Dernière modification le   

retour à la table des matièresau dossier marxisme

Over deze editie

Versie 1.11 van 7-8-2018

Ik heb eerst een vreemde PDF gekregen, puur beeld PDF (zonder tekst), en geen PDF van het boek zelf, getuige OCR-fouten. Ik had dus zichtbaar het resultaat van een OCR-behandeling … zonder tekst! Ik moest dus het OCR overdoen (optische tekenherkenning) met Tesseract.1 De tekst werd dan gecorrigeerd en de spelling gemoderniseerd.2 Verkorting van jaren werd behouden in uitdrukkingen als “de jaren 60” (zonder apostrof), maar niet voor een specifiek jaartal : “in ’71” bij voorbeeld werd als “in 1971” genormaliseerd. (Met uitzondering voor ‘eigennamen’ als ’60-’61 of ’68.) Verwijzingen werden gecontroleerd en verduidelijkt. Volgens huidige internationale normen werd spatie gebruikt voor een groep van drie cijfers. In het geval van Marx, Engels en Lenin is zoveel mogelijk verwezen naar het Marxistisch Internet-Archief.

Het resultaat werd met het boek vergeleken.

Paginanummers zijn in lichtgrijs gemarkeerd, op hun plaats in de tekst (maar zonder woorden te breken), om verwijzing naar het boek te vergemakkelijken.

De tekst werd in TEI XML gecodeerd (Text Encoding Initiative)3 en van daar met XSLT transformaties (door de TEI voorzien) in HTML pagina’s omgevormd.4 Grafieken in de vorm van een kromme (in 112 bis alleen) zijn uit het boek gekopieerd als een afbeelding. Alle andere grafieken werden in SVG gecodeerd.5 Wiskundige formules werden in MathML gecodeerd.6

Notes
1.
Later, maar te laat, kreeg ik van iemand de bron van deze PDF: een verwerking in tekstverwerker om zo dicht mogelijk op het boek te lijken, tekst breedte en pagina’s inbegrepen.
2.
Ik heb mijn best gedaan als Franstalige. Een grote hulp was LanguageTool. Ik kreeg ook hulp van Adrien Verlee (van het Marxistisch Internet-Archief) en van Luc Lever. Opmerkingen welkom van alle andere lezers (of van de auteurs!).
3.
Direct in XML met Bluefish als teksteditor.
4.
Op mijn kleine laptop, ongeveer 180 HTML pagina’s zijn zo in 8 seconden automatisch gecreëerd met de juiste links, inhoudstafels, enz. Een iets krachtiger laptop gekocht en op 14 juli 2018 Windows 10 gewist om Ubuntu 18.04 te installeren. Wow! 4 seconden. En in nog minder tijd een variant van een enkel HTLM pagina et een PDF daarvan.
5.
Ik ben nogal blij, in het bijzonder, van mijn spaceship van bedrijfspiramide in 421, p. 178.
6.
En met hulp van MathJax weergegeven voor de browsers die geen of weinig MathML kunnen weergeven.